Sekarang ni musim makan… ada je jamuan hari raya.. kejap
orang ni panggil, kejap kawan yg sorang tu plak jemput.. sampaikan kalo bulan
puasa ari tu boleh turun 2kg, tapi lepas raya naik berganda-ganda!!!! Dan mula
la penyakit M datang melanda… perut sendiri kenyang tapi tetap kena masak untuk
family kan… rasa mcm berat je tangan ni nak pegang periuk belanga tapi
disebabkan kesian kat si bapak dan 2 beradik tu, maka masuk gak le ke dapur..
hehehe.. tapi time mcm ni, aku banyak guna rempah instant je.. instant tapi
sedap!!! Cuma kat 2 beradik tu je yang aku kena something yang tak pedas…
Rempah ni ada 3 jenis je… rempah untuk pad ped, keng som dan
keng kiao… tengok nama pun dah tau semuanya rempah untuk masakan Thai kan? Rempah
pad ped ni sesuai untuk masakan seafood, ayam atau daging.. keng som plak
memang sesuai untuk ikan je la dan keng kiao plak sesuai untuk masakan yang
menggunakan ayam je.. satu pek ni boleh guna at least 3 kali sebab rempahnya pedas dan memang 2 sudu besar
rempah ni pun dah cukup power bila digunakan dalam masakan!!! Dan bila ditambah
dengan condiments lain, memang dah cukup untuk 4 orang makan sekali masak.. first
time masak guna rempah ni, memang aku tak reti nak agak sangat… so, aku masuk
je 1 pek terus.. bila dah siap masak,
amik ko.. penuh 1 belanga dan kepedasan plak tahap maksima sampai husband
cakap dia rasa mcm rambut dia dah tercacak sebab pedas!!! tapi nasib baik dalam
pedas masih sedap… hehehe..
Lupa nak bagitau yang rempah ni tak dijual di hypermarket
(setakat ini).. Cuma boleh dapat di padang besar je… harga cukup murah dan
berbaloi-baloi bagi orang yang pemalas mcm aku.. hehehe..
No comments:
Post a Comment