Wednesday, 6 November 2013

resepi sup cendawan dan cendawan goreng berempah...

Bebaru ni aku melawat umah bekas anak buah aku di kampong… tgk usaha dia menanam cendawan atau mcm org kampong aku panggil, kulat..  walaupun bangsalnya tu tak besar tapi aku tumpang bangga gak ada anak buah yang boleh aplikasikan apa yang dia dapat sepanjang jadi pegawai kontrak di ofis lama dulu… bukan semua mampu buat walaupun nampak simple je kan.. dan yang paling bestnya, aku dapat kulat fresh!! Wan sedekah kat aku sekilo and then aku beli plak lagi sekilo.. bunyi mcm banyak tapi dalam 1 hari je boleh abis semua tu.. melantak tak ingat dunia.. hahaha..
 
 
Seperti yang aku janji dengan orang-orang tertentu tu, ni aku share resepi masakan yang menggunakan kulat.. aku masak 2 resepi ni je yang boleh abis 2 kg kulat dlm 1 hari… hehehe
Resepi 1 : sup kulat/cendawan pedas
 
 
 
1 inci halia (lebih pun ok)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam
2 bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 batang carrot
2 biji ubi kentang
2 biji tomato
Kulat – jumlah ikut suka
Minyak masak
Garam dan perasa
Cara memasak :
 
1.  Bahan yang ditumbuk tadi ditumis dengan sedikit
     minyak masak sampai kekuningan.  Masukkan
     bunga lawang dan kulit kayu manis.
 
2.  Masukkan ubi kentang dan carrot yang dipotong
     dadu / kasar. Setelah mendidih, masukkan
     tomato yang dipotong dadu kasar dan kulat
 
3. Masukkan garam dan bahan perasa. Setelah
    mendidih, siap dimasak.
    
*Tips – masukkan lebih banyak halia dan lada hitam untuk lebih ummphh..
 
Resepi 2 : kulat goreng tepung berempah
 
 
 
Bahan dikisar sehingga halus (jgn terlalu berair) : 
segenggam cili kering
sedikit belacan
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis – dikisar halus kering
tepung beras
garam
kunyit
sedikit lada hitam yang ditumbuk halus
kulat
sedikit air
minyak masak
 
 Cara memasak :
1.Bahan kisar (kuantiti ikut tahap kepedasan yang diingini) dicampurkan dengan semua bahan lain kecuali kulat. Diadun sehingga sebati dan adunan tidak terlalu cair. Kalo cair, tambah je tepung beras.
2. Panaskan minyak masak. Setelah betul2 panas, masukkan kulat yang telah disaluti adunan tadi. Angkat setelah garing. Siap
*tips – bahan kisar tadi boleh digunakan untuk dibuat rencah asam pedas tumis. Just tambah kunyit hidup je..
 
 
 

2 comments:

  1. tq cik rina... terus rasa nak pi beli kulat kat wan. ;)

    ReplyDelete
  2. cik rina update la blog ...dh lame xupdate.. nk bace ..hehehee..

    ReplyDelete