Friday, 25 October 2013

kisah seram yang kelakar..

dah terlanjur cerita kisah angker umah ni, aku nak share citer hantu yang agak lawak.. tapi lawak x sengaja!!
kisah 1 :ni kisah aku sendiri terjadi masa aku form 5 dulu.. time tu boleh dikatakan aku baru pindah masuk umah yang baru siap dibina di kampung abah.. perangai aku ni, aku suka mengepam tayar basikal memlm... konon sejuk la skit... time mengepam la mesti dah kul 9 mlm ke atas (kes bertangguh le ni.. tapi last2 kena pam gak kalo x esok gi sekolah kena jln kaki) dan time tu org lain semua ada dlm umah.. aku je yang terkodek2 mengepam tayar sorg kat porch umah tu..

tgh2 mengepam tu, tetiba rasa mcm ada yg memerhati.. nampak le kelibat baju putih dok mencangkung sembunyi belakang pokok bunga kertas mak aku.. aku tetiba hangin giler... dalam hati aku dok ngomel perangai buruk bebudak laki kampung abah aku yang suka ngendap aku dan adik (perasan lebih time tu )... x puas ati coz baru ptg semlm je kena ligan dgn mak aku, mlm ni dia buat plak lagi perangai buruk tu.. dengan bercekak pinggang, aku dok renung org tu... disebabkn gelap, aku x nampak le rupanya.. cuma nampak rambut kerinting.. aku dok agak mesti ni si nizam sbb dia sorg je bdk laki kmpg tu yg rambut kerinting... aku rasa dlm 5 minit gak le aku dok merenung dia.. last2, org tu bangun dan pusing ke arah jln masuk umah aku.. aku heran tgk apsal nizam ni tinggi sangat, rambut pun panjang dan apa ke jadah dia pakai jubah putih mak dia tu? extreme benar effort dia nak ngendap aku.. dah le cara dia pusing tu nampak pelik... cara jalan pun pelik... smooth aje dan lepas skit dari pokok buluh umah tu, dia terus ilang... heran gak camner dia lari laju sangat sampai aku x nampak dia lari.. lepas dia ilang, aku pun smbg operasi ngepam tayar mcm biasa...aku xde pak report kat mak sbb malas nak panjangkn citer...

kalo tak silap 2-3 mlm lepas tu, baru aku tau rupanya yg mencangkung tu bukan si nizam... rupanya spesies lain!!! kesnya, kebetuln mlm tu aku stay up sampai kul 4 pagi study sambil tgk bintang kat luar umah... tgh2 merenung bintang kat langit tu, aku tetiba perasan ada benda dok terawang2 kat bwh pokok buluh tu... baju putih mcm si nizam pakai dan cara jalan sebijik mcm si nizam jln mcm tu.. cuma dia bukan jln tapi melayang!!! n kali ni, xder rambut kerinting... cuma aku nampak muka seolah tengkorak dan tersenyum sinis... makin lama makin dekat dgn tingkap.. aku pun cabut lari sembunyi bawah selimut!!! ... dan mlm lepas tu, baru aku jumpa balik dgn 'si nizam' tu.. kali ni dia melayang turun dari pokok masa aku gi kluar umah untuk kutip benda yang terjatuh dari tingkap umah aku tu... mmg sah dia le yg aku nampak mencangkung balik pokok bunga kertas mak aku tu.. sebjik rambut n baju tu!!! cuma kali ni aku dpt nampak muka dia je yg sememangnya x hensem lgsg!!! aku cabut lari masuk umah... terus citer kat parents aku yg tgh sedap mkn nasi kat dapur...

rupanya, si rambut kerinting tu mmg sekali sekala dok round keliling umah tgh2 mlm.. mak aku selalu nampak kelibat dia tapi tak pernah citer kat anak2... abah aku pun sama je... ceh!!! tapi bila diingatkan balik, rasa lawak plak aku dok lawan bercekak pinggang dan merenung kat benda tu sampai dia yg lari dulu...

kisah 2 :
ni citer lecturer aku masa kat u dulu.. lets call him en.ishak.. nama sebenar dirahsiakan.. hehehe.. dia ni lecturer yg suka berkongsi pengalaman dia masa memuda dulu.. sekali tu nak dekat time final exam, dia kongsi citer housemate dia masa diorg belajar di UTM dulu.. katanya time nak dekat final exam ni, mesti bnyk kes students nampak hantu .. dia sendiri pun heran apsal selalu mcm tu.. dia agak sbb stress gamaknya.. sebab tu bnyk hantu suka ngusik time2 gni.. xpun halusinasi bebudak tu je... tu teori dia la...

kisahnya, en.ishak ni menyewa rumah teres 2 tingkat dengan 4 org yg lain.. en.ishak berkongsi bilik di tingkat atas dgn sorg kwn dia (aku panggil dia mi je la sbb aku dah x ingat nama dia)... sekali tu, dah tgh malam, mi tgh study sorg2 kat bilik di tingkat atas.. tetiba kawan dia terbau wangi je kat bilik tu.. bau mcm kemenyan... dia mula x sedap ati tapi buat berani terus smbg study lagi... baru nak smbg study, dengar plak bunyi mcm ada yg mcakar pintu bilik sebelah.. x cukup dengan bau dan bunyi, tetiba dia nampak kelibat lembaga berbaju putih dok berjalan melintas depan pintu bilik dia.. 2 3 kali lembaga tu dok ulang alik berjalan depan pintu bilik dia... mcm saja je nak tunjuk kat mi ni.. mi pun apa lagi, takut dan panik punya pasal terus je dia gi ke balkoni luar bilik tu dan terjun ke bawah.. x psl2 patah kaki sebelah... dan dia terpaksa dibawa balik berubat di kampung sbb lemah semangat terkejut tgk hantu...

bila mi ni patah kaki dan terpaksa tangguh 1 sem coz masih lemah semangat dgn kejadian tu, en.ishak ni rasa amat le sedih dan bersalah... bukan rasa bersalah sebab tinggalkan mi study sorg2 dlm bilik tu.. tapi sebab dia le yg menyamar jadi hantu tu.. kata en.ishak, dia tgh boring since dia ada gap seminggu sebelum exam.. x tau nak buat since dia konfiden dia dah boleh score exam tu nanti.. so, dia dpt 1 idea yang sungguh bernas iaitu menyakat si mi ni.. mlm tu, bila si mi tgh asyik ngadap buku, en.ishak mula bakar kemenyan kat bilik sebelah.. pas tu dia asap2 kemenyan tu supaya bau kemenyan tu sampai ke bilik mi... then dia saja cakar2 pintu bilik sebelah dengan garfu sebelum dia pakai telekung putih (aku lupa nak tanya dia rembat telekung sape) n berjalan2 depan bilik mi.. katanya lagi, mana le dia tau mi tu penakut nak mampus sampai sanggup terjun balkoni sebab takut hantu!!!

sampai skrg, mi x tau yg hantu tu bukan hantu betul.. en.ishak x berani nak story coz takut kena pelangkung dgn mi.. bertuah sungguh lecturer aku tu...

8 comments:

  1. hahahahah... dedua lawak... yg pasti cik rina mmg legend siap main cekak pinggang"!

    ReplyDelete
  2. Berani sbb x tau sebenarnya... kalo tau, tobat x tunggu dah..hahaha..

    ReplyDelete
  3. Hi!Saya Fareez dan saya baru sahaja pandai membuat blog jdi jikalau blig itu ditulis nma fareez hakimi maka itu adalah blog sya..sekian

    ReplyDelete
  4. yg kedua tu lawak smpai sye tersedak mse bce, sbb mkn roti smbil bce XD

    ReplyDelete
  5. sebenarnya..bila kita bercerita tentang 'dia', 'dia' pun duduk baca dan dengar jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cehh kurang asam tul abis hilang gelak ak...tp..mmg hilang yerus pom gelakπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete