Aku ni bukannya jenis pandai masak… nak masak apa-apa pun,
mostly kena cari resepi dulu.. kalo yang main campak-campak je tu, kira nasib
le.. kekadang menjadi.. kekadang k.o.. je… nasib baik la mr.hubby bukan jenis
kaki complaint.. makan je apa yang aku masak.. walaupun aku jarang sangat masak
daging atau ayam… asyik seafood aje.. hehehe… macam tu gak bila gi makan luar,
memang makanan yang berasaskan seafood je yg aku makan.. Pernah sekali tu, dia
ajak aku gi makan kenduri di rumah kawan dia di chuping.. disebabkan semuanya
lauk daging, maka tahan perut je la sementara tunggu dia abis makan… lps tu
baru la dia bawa aku gi padang besar.. tau dah aku nak makan apa.. nasi pad ped
seafood!!! pad ped ye kekawan.. bukan paprik.. perghhh.. bagi aku pad ped ni
memang sedap…. Rasa kecur air liur bila teringatkan pad ped ni.. esp bila
diletakkan daun selasih tu… heaven!!!
So,ari tu bila aku terjumpa pokok selasih yg dijual di
nursery di sungai buloh tu, terus aku rembat… dulu pernah tgk tp tak tau nak
masak mcm mana.. rasa rugi lak sebab dah
naik harga.. dulu rm8.90 je tp sekarang dah rm12.90.. tapi disebabkan tauke tu
salah letak tanda harga (still harga lama), maka hari tu aku dapat la diskaun
skit – rm10.. tak kisah la asalkan aku dapat pokok tu.. dah angan-angan ni nak
masak pad ped.. hehehe.. so, sini aku share resepi pad ped… boleh try kalo
nak..
Pad
ped seafood
Bahan-bahan
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 2 batang serai
- 2 cm lengkuas
- cili kering (10 tangkai) @ cili padi 5-7 biji (nak pedas boleh tambah lagi)
- kacang panjang 3 batang
- 2 helai daun limau purut
- gula,garam
- asam keping (jika nak rasa masam2 skit)
- daun selasih (kalo xde pun xpe)
- seafood of your choice (boeh ganti dengan ayam atau daging jika suka)
Cara-cara
- bawang putih,bawang merah,serai,lengkuas,cili kering@cili padi diblend sampai halus
- panaskan minyak. tumis bawang putih sampai naik bau. masukkan bahan yg diblen tadi
- biar sampai naik minyak, masukkan seafood, gula,garam , asam keping (jika yg suka masam2) ikut citarasa masing2.
- masak sampai kuah menjadi agak kering. masukkan kacang panjang yang dipotong (3@4cm pjg). biar skit layu.dan kuah sedikit kering
- siap.. sedia utk dihidang bersama nasi putih.. bagi yang suka berkuah, boleh juga dimasak tidak terlalu kering
pad ped seafood....
ni la rupa pokok selasih...
daun selasih...
puan...nak resepi popia goreng yang puan selalu buat tu...teringin pulak :D
ReplyDeleteok.. nanti sy upload ek...
ReplyDelete