Tuesday, 6 November 2012

ayam masak merah my version...

Menu kami sekeluarga during weekdays agak simple... biasanya 1 jenis lauk yang berkuah (gulai/sambal/masak lemak), sayur, ikan dan sambal belacan.. kekadang je rajin masak ayam/daging coz nak masak selalu rasa macam membazir je since mr.hubby je yang makan sorang.. selalu weekend je baru masak ayam/daging ni - at least, during weekend ni la baru boleh lunch and dinner semua kat umah.. kalo tetiap hari masak ayam/daging, alamatnya buang dalam tong sampah je la coz dinner je kat umah - tu pun tak makan banyak sangat pun.. dah la aku ni jenis tak reti nak masak ayam/daging dan tak reti masak dalam kuantiti yang sikit... huhuhu... nasib baik mr.hubby pun jenis tak kisah sangat pasal lauk ni... makan je apa yang aku masak... asalkan home made cooking dah... lauk tapau just reserve bila aku balik keja lambat atau tak sihat... atau bila penyakit M yang kritikal melanda.. hehehe...

tapi dua hari lepas, aku masak gak ayam masak merah untuk dia... coz aku tak tau dah nak masak apa.. dah boring plak rasanya nak buat gulai dan sambal je.. kalo aku sorang, makan roti dengan sup pun dah ok.. aku pakai hentam je resepi ayam masak merah tu but turn out ok la.. mr.hubby pun kata sedap... bahan-bahan simple sangat...

Ayam masak merah my version :

Bahan-bahan :
½ ekor ayam yang telah dipotong kasar – digoreng separuh masak terlebih dahulu
1 biji bawang besar
sedikit air perahan asam jawa
garam dan gula secukupnya
sedikit minyak masak

Bahan-bahan untuk dikisar (pastikan bahan dikisar tersebut tidak menjadi terlampau cair):
1 inci halia
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
sedikit serbuk kunyit
4 sudu besar cili kering – yang telah dikisar bersama sedikit bawang dan belacan

Cara penyediaan :
  1. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sampai sedikit kering dan naik bau.
  2. Masukkan ayam dan sedikit air perahan asam jawa, bawang, garam dan gula secukup rasa.
  3. Untuk pastikan rempah tersebut tidak terlampau kering, masukkan sedikit air.
  4. Biarkan mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
  5. Siap untuk dimakan.... hehehe...

siap untuk dimakan...


3 comments:

  1. tpaksa la mrajinkan diri.. kalo sy n husband je, maybe bnyk mkn lauk kedai.. tp bila ada kenits ni, baik masak dari pi mkn kat kedai... coz tak larat nak kepung depa kat kedai.. nak tapau plak amik masa coz nak bkejar amik kenits tu kat umah pengasuh...

    ReplyDelete