Tuesday, 13 November 2012

minestrone soup...


Masa di UK dulu, salah satu makanan fave aku ialah minestrone soup... memang sedap makan sup panas dengan nasi (orang makan dengan pasta, tapi aku tetap nak letak nasi gak) masa winter...heaven!!! tapi time tu, just beli yang instant je dari hypermarket macam Sainsburry, Tesco atau Asda... takde plak terpikir nak cari resepi untuk dimasak sendiri.. bila dah balik ke Malaysia, bila teringin sangat, aku akan cari minestrone soup yang dalam tin tapi tak senang nak dapat plak.. last resort, aku cari sendiri resepi dalam internet... ingatkan susah nak buat sup ni tapi rupanya teramat la senang... untuk sesuaikan dengan selera aku, aku ubah sedikit bahan-bahan dalam resepi ni... aku tak masukkan kekacang seperti yang biasa digunakan dalam minestrone soup yang original sebab aku tak suka sangat makan kacang.. instead, aku lebihkan ubi kentang, carrot, celery dan tomato.. plus, sedikit cuka untuk bagi rasa acidic/masam..


minestrone soup :

Bahan-bahan :
½ bungkus pasta (makaroni/penne/rigate) – dicelur dan ditoskan
½ tin besar tomatao puree
3 biji tomato – dipotong dadu
3 biji ubi kentang – dipotong dadu
4 batang celery – dipotong kasar
2 batang carrot – dipotong dadu
1 biji bawang besar – dipotong dadu
5 ulas bawang putih – dipotong dadu
1 kiub pati ayam (dibancuh dengan 1 cawan air)
1 liter air
1 helai bay leaf
1 sudu mixed herbs
½ sudu teh cuka
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa


cara penyediaan :
  1. tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan bay leaf.
  2. Masukkan semua ubi kentang, celery, carrot dan tomato. Masukkan air bancuhan kiub pati ayam dan air.
  3. Setelah mendidih, masukkan tomato puree, cuka, mixed herbs, lada hitam dan garam.
  4. Masak sehingga mendidih. Sedap dimakan dengan pasta ketika masih panas...






3 comments:

  1. cik rina nk amik resepi ni tau..sbb mlm ni sham req pasta for dinner..hehehe...bole la bt sesuatu yg baru..hehehe,..thanks..

    ReplyDelete
  2. try jangan tak try... rasa sup tu kalo tak kena selera, bai adjust le sendiri ye... hehehehe...

    ReplyDelete